Contact en informatie aanvraag De Kaap Reizen op Facebook

31 daagse “Natuurlik Mooi” privé-maatwerk rondreis

Juli / Augustus 2013
31 daagse “Natuurlik Mooi” privé maatwerk rondreis
21.07.’13 t/m 20.08.’13

Het land waar altijd de zon schijnt, de mensen vriendelijk en de natuur overweldigend mooi, Zuid Afrika.

Dat is het land waar wij samen met onze drie dochters naartoe wilden vorig jaar. Een huwelijksreis waarbij het hele gezin nog een keer met zijn allen aan zou deelnemen voordat de oudste twee hun vleugels zouden uitslaan om zelfstandig de wereld verder te ontdekken.

Geen georganiseerde reis, maar individueel waarbij onze wensen voorop zouden staan. Via vrienden van onze Myrthe kwamen we in contact met de familie Ensink en op hun aanraden zijn wij in overleg gegaan met onze
Hansie Pothole ( sorry Hans voor je bijnaam haha).31 dagen Zuid Afrika met De Kaap reizen. Ons avontuur begon op 21 juli en eindigde helaas op 20 augustus 2013 en de tijd is ons voorbij gevlogen.

Het gaat te ver om ons hele reis verslag hier te doen maar de grote lijnen wil ik jullie niet onthouden:

Na onze landing op Johannesburg
AirPort, zijn wij onze reis begonnen bij Hannah’s logde, mooie accommodatie en prachtige natuur, heerlijk gegeten en geslapen. Van daaruit hebben we de Blyde river Canyon en Bourks potholes bezocht, Gods window en Pilgrims rest. We hebben wondere uitsigt gekregen op een prachtig stuk natuur, en voor ons dames waren er ook nog veel kraampjes met allerlei Zuid Afrikaanse huisnijverheid. Hans en Loek vonden dit iets minder maar uiteindelijk zouden ze er wel aan wennen.
Tip van ons, als je iets leuks ziet koop het aan het begin van de reis, in Kaapstad is hetzelfde vaak dubbel zo duur.

Van daaruit gingen we richting Kruger park, op naar de big five, dit is waar we eigenlijk voor waren gekomen, de natuur, de beesten, de stilte.
Ook hebben we geweldig gelachen en wat een lieve mensen. We hebben een paar safari’s met eigen vervoer gemaakt en bijna de big five gezien. Alleen de luipaarden hebben ons de gehele reis in de steek gelaten,  moeten dus zeker nog een keer terug. Op papier kun je niet uitleggen hoe het voelt om in deze omgeving te mogen zijn en al deze dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen zien. Vaak werden we overweldigd door ons gevoel hoe zeldzaam prachtig de natuur kan zijn.
Wij hebben hoofdzakelijk in B en B’s overnacht, hierdoor krijg je een hele andere kijk op de beveiligde huizen met de hoge hekken en de camera’s. Je hebt de mogelijkheid om met de eigenaren over hun familiegeschiedenis hun roots en band met dit land te praten en vaak blijkt dat de eigenaren zelfs even terug zijn geweest naar hun oorsprong i.v.m. studerende kinderen, om daarna toch weer terug te keren naar hun geliefde Zuid Afrika.

Ook Hans heeft met ons de nodige informatie gedeeld over de geschiedenis, politiek, natuur en de dieren van dit mooie land. Blij waren wij ook met de veelal leuke adresjes voor de koffie,
pancakes, lunches en de diners. Vaak unieke plekjes, zoals bv. De Chinees in Ladybrand, prachtig adres heerlijk gegeten, of het diner bij mensen thuis in De Kelders ook een echte aanrader.
Een van de mooie overnachtingen is Dusk to Dawn bij Gudrun, wij hebben er helaas maar 1 nachtje geslapen, maar ik had er wel langer willen blijven. Wij hebben een dochter welke lactose vrij moet eten en Gudrun is hier geweldig mee omgegaan, het hele diner is voor Chanine volledig aangepast, maar complimenten eigenlijk aan alle B en B’s  want in meer of mindere mate hebben ze er allemaal rekening mee gehouden.

Ook een van de hoogte punten vonden wij de ochtend safari vanuit St. Lucia naar het
hluhluwe  imfolozie national park. De opkomende zon, de prachtige omgeving, de dieren, het onderzoeks team welke de wilde honden in dit park bestudeerde, de 6 leeuwinnen welke Loek heeft gespot tijdens het ontbijt, gelukkig hebben zij hem niet genuttigd voor hun ontbijt, de fantastische braai in de Bush, zeer bijzonder, de humor van onze Ranger, allemaal onvergetelijke momenten.
We zijn in Shakazulu land geweest, Tweedie de plek waar Mandela gevangen is genomen en waar een prachtig monument staat ter nagedachtenis aan hem, daarna door naar Drakensbergen met overnachting in Ardmoor guest house Winterton. Prachtig uitzicht, nachtvorst, open haarden en olielampen super gezellig.

Van daaruit Drakensbergen bezocht, met een lokale gids hebben we een drie uur durende wandeling gemaakt naar originele rotstekeningen, gemaakt door de eerste bewoners van Afrika meer dan 2000 jaar geleden. De gids heeft ons veel verteld over zijn eigen leven in dit gebied als gids, zijn familie en het hele reilen en zeilen binnen zijn leefgemeenschap ook dit leverde weer een verhaal op wat door ons is meegenomen naar Nederland. We hebben ook overnacht in Cradock “die tuishuisie” je krijgt het gevoel dat je in een museum terecht bent gekomen, ook een aanrader. Van daaruit richting Mountain zebra park en toen Graaf Reinet, eten bij Restaurant Polka, een van de adresjes van Hans. The Valley of  Desolation overweldigende natuur en een prachtige wandeling.Daarna door naar Port Elizabeth waarbij we nog een safari in het Addo Elephant park hebben gemaakt. Ook hebben we daar een stadswandeling gemaakt en zijn we tegen de avond met een tour maatschappij een township ingegaan en hebben we daar ook gegeten. Indrukwekkende ervaring wederom en eigenlijk ook een must om ook deze kant van Afrika te zien en te ervaren.

Het slechte weer kwam langzaam maar zeker op, helaas hadden we storm in de
tsitstikama pas maar dat heeft ons niet belet om de wandeling naar de hangbrug te maken en het water hoog tegen de rotsen aan te zien slaan, humor in onze ogen. Het leverde ook nog de nodige mooie foto’s op.In Knysna overnacht bij
Graham en Joyce ook een super verblijf.Heerlijk vis kun je daar ook eten bij een van de restaurants welke Hans ons heeft aangeraden, maar pas op voor de valkuil, alles smaakt zo goed dat je ook weleens teveel kunt eten hè Fabienne?

Door naar Oudshoorn struisvogelrijden lachen en informatief. De Congo grotten, druipsteen grotten mooi om te zien, daarna door naar Buffelsdrift, een stukje paradijs op aarde zou ik zeggen. In tenten overnacht met uitzicht op besneeuwde bergen en nijlpaarden op de dam bij zonsondergang. Een uniek stukje aarde, wij hebben hier genoten.
Via een prachtige rit en het meest zuidelijke punt van Zuid Afrika, komen we bij Sue in De Kelders, het is net of je bij je eigen moeder, na een lange reis thuiskomt, ik wil niet teveel in details treden maar ook hier was het weer geweldig logeren. Gegeten hebben we bij een thuis restaurant in de Kelders, bijzonder.

Dan via Hermanus naar Kaapstad, helaas is Hans de laatste paar dagen door ziekte uitgevallen echter hij werd uitstekend vervangen door Johan
Wolfmarans, hij heeft ons Kaapstad, Stellenbosch etc. nog laten zien. Vooral de laatste dag met het zonnetje hoog aan de hemel, was prachtig, Kaap de Goede Hoop heerlijk gegeten aan de kust met prachtig uitzicht, fantastisch. De afsluiting van onze reis was bijzonder maar verklap ik niet, het was de kers op de taart.

Wij hebben een geweldige 25 jarige huwelijksreis met onze kinderen gemaakt door Zuid Afrika, prachtige natuur, vriendelijke mensen, geweldig eten, bijzondere plekken en heel veel verhalen over de voortrekkers, de ontdekkingsreizigers, de apartheid, de politiek.

Wij komen zeker nog eens terug, met dank aan Hans Pot en Johan
Wolfmarans.

Baie dankie.
Loek, Marjolein,
Chanine, Myrthe en Fabienne Wessels.